FAQ

Herunder kan du læse svar på en række ofte stillede spørgsmål i forbindelse med danske penge og forbrugslån.

 • Hvad er Danske Penge ?
  Den danske krone er den officielle valuta i Kongeriget Danmark, Grønland og på færøerne. Dette har den været siden 1875 og alle mønter og selder med værdi større end 50 øre har sidenhen været gyldige som betalingsmiddel i Danmark og er det stadig.
 • Hvad er et forbrugslån?
  Et forbrugslån er en samlebetegnelse for låne- og finansieringsløsninger, der ikke kræver, at der stilles sikkerhed for lånet. Dette er forskelligt fra for eksempel billån og boliglån, hvor der stilles sikkerhed i bil eller bolig.
 • Kan jeg få et forbrugslån?
  I princippet kan alle personer over 18 år få et forbrugslån. Det er op til den enkelte bank at vurdere, hvem den vil låne penge til baseret på en kreditvurdering.
 • Hvad er RKI ?
  RKI (Ribers Kredit Information) er et register over dårlige betalere, som er ejet af firmaet Experian. Udover RKI findes Debitor Registret. RKI og Debitor Registret er de 2 største registre i Danmark over dårlige betalere.
 • Hvorfor skal banken bruge så mange oplysninger om mig ?
  Før bankerne kan lave en fornuftig kreditvurdering og dermed give et lån er det nødvendigt at kende din indkomst, boligsituation samt andre lån du har optaget. Det er op til de enkelte banker at vurdere hvor meget information de skal bruge fra dig.
 • Er det gratis at låne penge?
  Nogle banker låner penge ud uden renter og gebyrer under visse betingelser. F.eks. hvis det er først gang du låner penge eller lign. I udgangspunktet skal du dog regne med det ikke er gratis at låne penge og du enten skal betale renter eller/og gebyrer. Rådfør dig med en professionel rådgiver inden du optager lån.
 • Hvad er forskellen på rente og effektiv rente ?
  Den effektive rente tager højde for de ekstra gebyrer som du også skal betale til banken. Ofte har bankerne gebyrer for stiftelse af lån. Den effektive rente tager alle disse ting i betragtning og giver dermed et mere reelt billede af hvor mange % du skal betale for at låne penge. Medmindre der ikke er nogle yderligere omkostninger en renten ved at låne penge så vil den effektive rente større end den nominelle rente.
 • Hvad er ÅOP ?
  ÅOP = Årlige omkostninger i procent inkluderer både lånets rente, men også tilhørende omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet. Ved at tage udgangspunkt i ÅOP får man altså et helt klart overblik over, hvad lånet reelt set kommer til at koste en at optage. Jo lavere ÅOP desto lavere låneomkostninger og billigere lån.